Norman Brandsma, Senior Production Engineer bij NS | Fleetshield
Klantverhalen / / 4 min

Norman Brandsma, Senior Production Engineer bij NS

Railmaterieel beschermen met antigraffitifolie, de Nederlandse Spoorwegen (NS) doet het al jaren. Senior Production Engineer bij NS Norman Brandsma weet nog goed hoe het contact met Fleetshield tot stand kwam. “We wilden kijken of het wrappen van treinen ervoor kon zorgen dat er minder schoonmaakbeurten nodig zijn. Dat bleek het geval.”

Graffiti gemakkelijk verwijderen

“Het aantal reinigingsbeurten kon van drie naar één per maand worden gebracht”, gaat Norman verder. “Dit is voor NS belangrijk omdat het uit de dienstregeling halen van treinen kostbaar is. Maar ook omdat bij elke reiniging veel waswater wordt verbruikt. Het wrappen van treinen betekende voor NS een aanzienlijk kosten- en waterbesparing. Daarnaast is dankzij de beschermende folie graffiti gemakkelijker van treinen te verwijderen, zonder een waas achter te laten”, benadrukt de engineer.

“Dankzij de beschermende folie is graffiti gemakkelijker van treinen te verwijderen”

Treinen moderniseren

Hij vertelt dat het onderdeel van NS waar hij werkt verouderde treinen moderniseert. “We strippen ze en voorzien ze van een nieuwe conserveringslaag zodat ze weer 18 jaar meekunnen.” Norman legt uit: “Als je kiest voor antigraffitifolie blijft de gespoten conserveringslaag nodig als basis om roestvorming te voorkomen. Je krijgt dus een extra laag op de trein”, legt Norman uit. “Maar dankzij de folie kunnen we wel een laklaag en de clearcoat-toplaag weglaten.”

Optimaal materieel beschermen

Een belangrijk voordeel van samenwerken met Fleetshield is volgens Norman het meedenkend vermogen van de specialist. “Zeker in het begin, als je nog zoekende bent naar een optimale manier om materieel te beschermen, is dat fijn. Fleetshield nam voor ons bijvoorbeeld de snijmogelijkheden van de antigraffitifolie onder de loep. Zo wisten ze het snijverlies tot een minimum te beperken. Daarnaast raadden ze ons aan om een flexibele folie voor de koppen van treinen te gebruiken, zodat ook deze mooi strak beplakt konden worden.”

Fleetshield vroeg laten aanhaken

Norman raadt iedereen die Fleetshield wil betrekken bij het conserveringsproces aan om dit in een zo vroeg mogelijk stadium te doen. “Bij het conserveren van een trein met beschermende folie is een goede samenwerking met de verfleverancier namelijk belangrijk. De conserveringslaag moet droog genoeg zijn, anders gaat de verf onder de folie uitdampen, waardoor er luchtbellen kunnen ontstaan. Maar hoe korter je hoeft te stoken om de verf goed te lagen drogen, hoe sneller het proces door kan.” Volgens Norman kan Fleetshield railbedrijven helpen daar de optimale balans in te vinden.

Goede werkinstructie

Inmiddels beplakt NS treinen zelf, maar Fleetshield levert nog steeds alle materialen. “Per trein keurig in genummerde bakken. Compleet met een tekening waarop precies staat welk foliedeel waar geplakt moet worden. Zie het als een soort puzzel, maar dan wel een die voor ons gemakkelijk te leggen is.” Het is volgens Norman wél belangrijk dat de folie wordt aangebracht door geschoolde monteurs. “Geen trein is namelijk precies hetzelfde. Er zal dus hier en daar bijgesneden moeten worden. Het grootste gevaar daarbij is dat tijdens het snijden de conserveringslaag beschadigd raakt. Er kan dan roestvorming ontstaan. Afgezien daarvan voorkom je door vakkundige montage ontsierende luchtbellen en vouwen.”

Traceability

“Fleetshield verpakt de batches folie voor NS per stam, zodat er zo min mogelijk kleurverschil is tussen de verschillende bakken”, vervolgt Norman. “Alle batches die Fleetshield aanlevert, zijn genummerd. Als zich onverhoopt ergens een probleem met folie voordoet, is daardoor snel te achterhalen om welke batch het ging. Bij NS voeren we de batchnummers overigens ook in onze eigen systemen in, dat maakt het heel gemakkelijk om treinen te monitoren.”

“We maakten zelfs mee dat Fleetshield binnen een paar uur zorgde voor nieuwe folie”

Probleemoplossend vermogen Fleetshield

Ook als het om de planning gaat, is Norman blij met de ondersteuning door Fleetshield. “Dit blijft steeds weer een uitdaging. Bij NS Treinmodernisering zijn we immers maar een schakel in een enorm proces. Dat neemt niet weg dat het hele proces stilstaat als er bijvoorbeeld iets misgaat bij het monteren van de beschermende folie. Gelukkig konden we in zo’n geval tot nu toe altijd vertrouwen op Fleetshield. Ze zijn betrokken en denken direct mee over een oplossing. Eigenlijk als collega’s. We maakten zelfs mee dat ze binnen een paar uur zorgden voor nieuwe folie. Dat is enorm fijn. Want een dag stilstand bij NS betekent al snel 100.000 euro verlies.”

Home Blog Norman Brandsma, Senior Production Engineer bij NS